VM i svømning afvikles i år i Barcelona, 28. juli - 4. august. Læs Anders Jensens VM-intro – og hold øje med hans eksperttips...
VM i Barcelona er år 1 efter OL i 2012, og der er lagt op til en spændende uge med svømning, hvor herrerne skal indstille sig på en ny verdensorden efter at Michael Phelps stoppede karrieren efter OL. Udover Phelps har en del andre stjerner valgt at lægge badetøjet på hylden, enten midlertidigt eller permanent, og det betyder at en del løb ved VM er vældigt åbne i forhold til hvem der ender med at vinde medaljer.
Bookmakere og spil på svømning
Traditionelt har svømning trange kår i bookmakernes verden, og dette VM vil formentlig fortsætte ad samme spor.
I skrivende stund er der ingen vinder-odds at finde på det danske marked. Og odds til finalerne vil nok først blive frigivet 3-4 timer før finalestart, hvilket selvsagt begrænser mulighederne for at agere. Enkelte bookmakere plejer at have live betting (bemærk at Eurosport dækker VM), men det følger jeg op på under stævnet.
Anders Jensen har været svømmeekspert for BetXpert siden 2006. Han er kommet med 68 tips og har en tilbagebetaling på 141%.
Se hans ekspertside
De enkelte bookmakere kan have forskellige spil som H2H, mulighed for verdensrekord og top3, men det vil også først vise sig når stævnet er i gang.
Alle brugere er meget velkomne til at poste forslag til spil, og jeg skal forsøge at kommentere på alle spilmuligheder i løbet af stævnet.
Skuffelser til OL
Efter OL i London stod en række af de større svømmenationer tilbage uden medaljer eller med færre medaljer end ventet.
Australien, Tyskland, Italien, England og Sverige endte alle i samme båd fyldt med skuffende resultater, og specielt Australien har brugt meget tid på at evaluere deres dårlige OL, hvor herrerne skilte sig ud med den ene underpræstation efter den anden.
Der var lagt op til australsk dobbeltsejr i 100 fri og guld i 4x100 fri, to discipliner som er forbundet med stor prestige, men det blev i stedet til sølv i 100 fri og en 4. plads i 4x100 fri. James Magnussen førte inden OL ranglisten på 100 fri med 6/10 til sin landsmand James Roberts og derefter var der yderligere 4/10 inden nr. 3 på listen dukkede op. Det lignede derfor en smal sag for Magnussen at vinde og også ganske overkommeligt for det australske hold på 4x100 meter, men intet lykkedes.
Den australske evaluering viste at der herskede en kultur bestående af druk, misbrug af receptpligtig medicin og mobning blandt de bedste svømmere frem mod OL, og resultatet blev det dårligste i mange år.
For Sverige endte OL i den store nedtur da Sarah Sjöström inden OL lå til at vinde 2-3 medaljer mens Therese Alshammer kunne vinde 1, men sygdom og skader op til og under stævnet gjorde at det endte med ingenting for svenskerne.
Op på hesten igen
Der er kun én måde at revanchere et dårligt mesterskab på, og det er at komme i træningsbassinet og få trænet stabilt frem mod det næste stævne. Australien ser på papiret ud til at være klar. James Magnussen fører ranglisten i 100 fri, Christian Sprenger fører 100 bryst, og for kvinderne fører Cate Campbell 50 og 100 fri. Dertil kommer en god bredde så Australien kan være med fremme i alle holdkapper.
De nye stjerner
Siden OL har der været 2 større mesterskaber, EM og VM på kortbane, og her har en række nye navne vist deres potentiale:
Vladimir Morozov, Rusland
Rusland har tradition for at producere gode svømmere i de korte crawl-discipliner og er samtidig med helt fremme når der skal svømmes holdkapper. Ved OL blev Rusland nr. 3 i 4x100 fri og med på holdet på yderste mandat var Vladimir Morozov. Siden OL er han rykket frem i hierarkiet og er p.t. hurtigste russiske svømmer på 100 fri og nr. 2 på ranglisten efter James Magnussen.
Morozov vandt guld på 100 fri ved både EM og VM på kortbane, men han mangler at omsætte sine hurtige tider på kortbane til tilsvarende resultater på langbane. Vindertiden fra VM på 0:45,65 burde resultere i 0:47,2-0:47,5 på langbane, men Morozovs bedste tid indtil nu er 0:47,62 fra de nyligt afholdte universitetsmesterskaber.
Rikke Møller Pedersen, Danmark
Ved OL blev Rikke Møller nr. 4 i 200 bryst, efter at have forbedret sin personlige rekord i både semifinale og finale. Hun blev dog ikke slået ud af den kedelige 4. plads, for efter OL har hun sat sig på toppen af ranglisten og er favorit til at vinde guld i Barcelona på 200 bryst.
Ved VM på kortbane i december 2012 vandt hun guld og forbedrede samtidig sin egen europarekord på 200 bryst, og ved Danish Open i marts satte Rikke Møller så europarekord på langbane i en tid som er 2/10 hurtigere end sølvmedaljen blev vundet på til OL, og tiden fra marts er inden VM 2,5 sekunder hurtigere end nr. 2 på ranglisten.
Jazmin Carlin, England
Den engelske svømmer Jazmin Carlin kom ikke til at opleve OL i sit hjemland pga. sygdom, men siden er hun kommet stærkt tilbage og er inden VM nr. 1 på ranglisten i 800 fri og nr. 2 i 1500 fri. Carlin kommer til at kæmpe med blandt andre Kathleen Ledecky og Lotte Friis om medaljerne i 400, 800 og 1500 fri.
Rebecca Adlington, dobbelt medaljevinder i 400 og 800 fri fra OL i London har indstillet karrieren, så Jazmin Carlin kan være med at holde den engelske fane højt, hvis hun kan indfri forventningerne ved VM i Barcelona.